Heilige Antonius

Heilige Antonius

U kent het waarschijnlijk wel, zo’n dag dat u alles kwijt bent. Iets wat u nodig heeft, iets wat normaal altijd op een vaste plek ligt, lijkt spoorloos verdwenen te zijn. Kasten en opbergdozen worden over hoop gehaald, gezocht wordt in alle hoeken en gaten, maar het is en blijft onvindbaar. Suf wordt u van al het gepieker en gedenk; Waar zou het liggen? Ik heb het toch niet weggegooid? Zou het?

Vandaag heb ik zo’n dag. Ik ben het kwijt. Ik heb overal gezocht, maar kan het niet vinden. De wanhoop is me nabij. In een flits herinner ik me een versje van vroeger. Als klein meisje leerde ik dat wanneer je iets kwijt was je Antonius kon aanroepen om verloren zaken terug te vinden. Heilige Antonius, mijn beste vrind, zorg dat ik .... terugvind.
 
Afbeelding: Sint Antoniusbeeld, Antoniuskapel Heythuysen 

Gevonden! Ik was mijn inspiratie om te schrijven kwijt. Kennelijk heeft Antonius me ook deze keer weer geholpen…Maar wat als er nu iets verloren gaat, dat niet meer terug te vinden is? Een vriendschap, een liefde, een dierbare.
Rowwen hèze heeft in hun lied “Heilige Anthonius” op deze vraag een mooi en hoopvol antwoord. “Het is soms beter iets moois te verliezen, beter verliezen dan dat je het nooit hebt gehad.”  Om tot zo’n uitspraak te komen, dat te denken en te voelen, daar gaat waarschijnlijk een heel proces aan vooraf.
Maar verlies je iemand wel echt voorgoed? Is het niet dat herinneringen het verlorene levend houden? De verlorene dierbare mag dan weliswaar niet meer onder ons zijn, hij blijft wel voortleven in ons. Dit geeft te denken.
Bent u de draad kwijt? Wellicht helpt Antonius u deze weer terug te vinden!

Viona Smets, stagiare Theologie, universiteit Utrecht

 terug naar overzicht

 

 

 

 

 

Boek nu de lezing:
Gelukkig ouder worden, hoe doe je dat?

Lees meer >>

Maak het onderwerp 'Verlies' op uw afdeling bespreekbaar met de lezing 'verliesverwerking'

Lees meer >>

Tonneke Stikvoort, consulente     
Swalmerstraat 100
6041 CZ
Roermond
t. 0475 386 820
m. 06 8398 3500